Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


blog:vidove-slushalki

Видове слушалки

Понякога се налага да се съобразяваме с околните хора. Не винаги когато сте в настроение за слушане на музика можете да задоволите прищявката си без да дразните някой.

Форма

Да започнем с формата им:

  • тези за ушите, или Earphones биват:
    • buds - захващат се за ушната мида
    • plugs (in-ear) - влизат в ушния канал
  • за глава (големите) или Headphones (говорителите име се свързват посредством проводник минаващ през свързващата ги корона или отзад зад врата):
    • supra-aural (on-ear) - стоят на ухото и не го покриват напълно и притискат ушната мида
    • circumaural (over-ear) - обхващат напълно ушната мида

Мощност

Количеството на външния шум, който стига до ухото ви зависи от типа на говорителя - отворен или затворен. Слушалките с отворени говорители имат малки отвори които позволяват на звука да преминава и в двете посоки. Освен това отворите предотвратяват изкривяването на звука, което се предизвиква от резонанса (който се поражда „кутията“ на слушалките). В замяна пропускат външни шумове, което може да ви подразни, или човека до вас който също дочува възпроизвежданото от слушалките.

Слушалките със затворен говорител могат да ви осигурят по-лично изживяване като ви позволят да се насладите на звука, без да увеличавате до максимум звука, хората до вас няма да станат съпричастни слушаната от вас музика, но това едва ли ще е проблем за тях.

Говорителите се различават и по технологията чрез която възпроизвеждат звука. Най-срещаните са динамичните говорители (moving coil). При тях диафрагма вибрира в отговор на променящите се импулси генерирани от магнитната намотка. Обикновено този тип говорители са „по-ударни“ и възпроизведения звук е по-жив, но не са прецизни като наличните алтернативи.

Balance armature drivers са по-малки и изискват по-малко захранване от динамичните. Намотката е част от електромагнит, който се движи. Той е позициониран в центъра на магнитно поле, когато няма сигнал, но се отклонява в отговор на променлив ток. Това довежда до вибриране на диафрагмата. Те не могат да възпроизвеждат в широк честотен диапазон като динамичните говорители и обикновено се свързват със слаб бас. По-скъпите модели превъзмогват тези недостатъци като ползват два или повече говорителя за ухо.

Чувствителност

Чувствителността измерена в dB показва колко звук може да генерира говорителя в отговор на приложено захранване с определена характеристика. Колкото по-височка е чувствителността толкова по-шумен звук могат да възпроизведат. Импеданса показва какво натоварване оказват слушалките на усилвателя, когато ги свържете. Импеданса се мери в омове (ohms). По-ниския импеданс е потенциален индикатор за по-чувствителни (и силни) говорители.

Слушалките проектирани за употреба с преносими устройства обикновено имат импеданс 32ohms или по-малко. Повечето MP3 плеъри могат да захранват слушалки с импеданс 80ohms без проблем, като за сметка на това звукът ще бъде тоста приглушен.

Насладете се на тишината

Ако пътувате или работите в шумна среда вероятно ви се иска да блокирате страничните, разсейващи шумове. Много от слушалките които влизат в ушния канал постигат такъв ефект със специално проектирани накрайници (от мемори пяна), които запълват ушния канал. Първо ги „смачквате“, поставяте ги в канала, а те се разгръщат и блокират болшинството външни шумове. Други разчитат на силиконови накрайници, които имат две или три мембрани които да блокират външните шумове. Силиконовите накрайници не могат да се сравняват със специалните накрайници от мемори пяна.

Правилното поставяне накрайника в ушния канал е от изключително значение за осигуряване на комфорт и изолация от външни шумове. Затова този вид слушалки идват с няколко накрайника.

Други слушалки комбинират звукова изолация с активно неутрализиране на шума (ANC)1). Технология ползва микрофон за да улавя страничните шумове, след което се генерират противоположни звукови вълни които „неутрализират“ шума. Технологията работи добре с обикновени ниско честотни шумове (такива от двигатели и климатици), но ефективността спрямо други типове шум е малко спорна. За осъществяването на неутрализирането слушалките се нуждаят от отделно захранване, което понякога може да генерира „съскане/пращене“ което смущава някои хора.

Bluetooth

Слушалките с Bluetooth са идеална алтернатива когато желаете да се отървете от кабелите. Но качеството на звука е ограничено от самата Bluetooth технология, която също може да се влия от други безжични устройства като рутери, а и трябва да се презареждат редовно.

Съществува стандарт за пренос на аудио през Bluetooth наречен Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), който стандартно разчита на високи нива на компресиране, което води до загуба на качество. Bluetooth слушалките са „по-нисши“ от тези с кабел когато се говори за качество на звука, така както MP3 плеърите вадят по-лош звук в сравнение със оригинален диск.

AptX е система която работи на базата на A2DP и използва частен кодек, които подобрява значително звука, но за съжаление ще трябва да се потрудите да намерите устройства които поддържат тази система. Ако едното от устройствата (предавателя или приемника) не поддържа AptX устройствата автоматично ще се договорят да ползват A2DP.

1)
Active Noise Cancellation
Можете да коментирате само ако се впишете.
blog/vidove-slushalki.txt · Последна промяна: 24.09.2016 в 17:41 от neohidra