Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


fb2k:manuals:upnp-server-client

Как да превърнем foobar2000 в аудио UPnP/DLNA сървър?

Как да превърнете компютъра си в аудио сървър с помощта на foobar2000, за stream-ване на музиката до друг компютър (или устройство, което може да се свързва с UPnP/DLNA сървър) в домашната мрежа и/или по света. С други думи - как да слушате музика от компютъра на друго устройство.

Не претендирам, че всички подробности са ми ясни, но реших да споделя познанията си. Затова нека всеки, който има нещо да добави, подобри или коригира нека ми пише.

Макар да съществуват и програми създадени специално за тази цел - по-функционални, по-съвместими и т.н. за хората които ползват foobar2000 като основен аудио плеър (които персонализират съдържанието на колоните в плейлистата, имат доста плейлисти, включително и автоматично генериращи се и са посветили доста време на таговете) определено ще харесат възможността да ползват аудио колекцията си на други устройства, запазвайки същата организация.

Ръководството е за по-напреднали потребители. По-незапознатите с компютърните технологии може да се поизмъчат преди да нагласят всичко - предупредени сте! От полза ще са ви познания относно пренасочване на портове, настройване на защитни стени и малко боравене с файлове в Windows.

Съдържание:

Въведение в същността на ползваните технологии

Преди съществената част ако желаете можете да се запознаете с технологията върху която се основава този метод. За целта можете да прочетете статията за UPnP и DLNA или да продължите нататък с кратката версия.

Бележка:
Отчасти UPnP и DLNA се припокриват, затова понякога се употребяват в комбинация - UPnP/DLNA.

UPnP

Universal Plug and Play (UPnP) е стандарт (съвкупност от протоколи) за комуникиране и пренос/обмен на данни между устройства.

Употребата на „устройство“ е условна. За предоставяне на функционалността е необходима програма, а едно устройство може да работи с няколко аналогични приложения.

DLNA

Digital Living Network Alliance (DLNA) е организация, състояща се от компании провеждащи различна техника. Целта е една - създаването на технологии ползващи единен стандарт, който да улесни потребителите в обмена на снимки, музика и видео.

DLNA сертифицираните устройства (мобилни телефони, телевизори, DVD/Blu-ray плеъри, игрови конзоли, камери, дигитални фото-рамки и др.) могат да общуват помежду си без необходимост от намеса от страна на потребителя.

foo_upnp

Какво всъщност ви предлага този компонент:

 • stream-ване на аудио сигнал към PS3, XBOX360, iPhone, Android, DLNA сертифициран телевизор или друго съвместимо устройство
 • контрол над възпроизвежданите (от foobar2000) аудио файлове от ControlPoint (дадения клиент - iPhone, Android устройство, WMP12 или друго съвместимо устройство - например друг foobar2000 в мрежата)
 • разглеждане и възпроизвеждане на медийната библиотека и плейлистите на/от отдалечена точка чрез връзка през Internet или в локалната мрежа

Тоест предоставя UPnP/DLNA функционалност на foobar2000. По-любопитните могат да прочетат повече тук.

За по-любопитните следва по-разбито разяснение на функционалността, която предлага foo_upnp: <spoiler> Приставката има няколко модула, всеки предлагащ определена функционалност.

Media Server:

 • разкрива/предоставя Медийната ви библиотека от foobar2000, плейлистите и ''what is currently playing'' - все още е в експериментална фаза
 • stream-ва всеки формат, който foobar2000 може да възпроизведе
 • stream-ва обложките на отделните албуми
 • предоставя разнообразни опции за настройване на stream-а за всяко устройство (ако имате няколко) по отделно. Това позволява адаптация към възможностите/ограниченията на устройствата и връзката с която разполагате. Някои от наличните опции са - конвертиране към WAV или LPCM, транскодиране към mp3, resampling, replaygain, bitdepth conversion, конвертиране към стерео режим, DSP chain и др.
 • персонализирана дървовидната структура на списъка (съдържанието предоставено от сървъра)
 • позволява достъп от Internet (през foobar2000, iPhone/iTouch или Android)
 • работи добре когато се свързвате посредством WMP12 (вероятно и с WMP11, но не е тествано)

Media Server Browser (UPnP Browser) служи за:

 • разглеждане съдържанието на 1)remote Media Servers за локално възпроизвеждане или възпроизвеждане през UPnP Renderer в мрежата
 • разглеждане и възпроизвеждане на музика през Internet от друг foo_upnp Media Server (който може да транскодира към .mp3, за да пести от трафика)
 • извличане на обложки

Control Point (UPnP Controller):

 • контролира възпроизвеждането на UPnP Av Media Renderers (функцията е сходна с „Play to“ на Windows7/WMP)
 • поддържа частично някои от продуктите на Linn Ds

UPnP AV Renderer:

 • прави възможно контролирането на възпроизвеждането във foobar2000 от UPnP 2)Control Points. Превръща вашия плеър в „телевизор“, който можете да управлявате чрез „дистанционно“ (UPnP Control Point)

</spoiler>

След като вече сте наясно с основните технологии, които залягат в основата на метода за споделяне ма медийни файлове нека преминем към съществената част.

Необходими продукти

Необходими продукти:

 • foobar2000 (версия 1.0.0 или по-нова)
 • приставката за foobar2000, която ще го превърне в UPnP сървър - UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point
 • реален IP адрес, в противен случай, ще се наложи да ползвате услуги подобни на No-IP, BuddyNS и Duck DNS
 • и някой съвместим UPnP/DLNA клиент

foo_upnp - инсталиране

Информация относно добавките за foobar200 можете да намерите тук - Как се добавя компонент във Foobar.

Първо свалете самата приставка - разпространява се в архив (.zip файл). Сега имате два варианта за инсталиране.

 • Полу-автоматично - Отворете настройките на foobar2000 (Ctrl+P или от меню File → Preferences) и от списъка в ляво избирате Components и кликнете върху бутона Install…. От появилия се прозорец отворете сваленият архив на приставката foo_upnp и кликнете върху бутона Apply. Ще се появи съобщение, което Ви пита желаете ли foobar2000 да бъде рестартиран (за да се активира функционалността на приставката) - изберете ОК.
 • Ръчно - Копирайте foo_upnp.dll (от сваления архив) в …\foobar2000\user-components\foo_upnp - последна папка (foo_upnp) трябва да я създадете ръчно, след което рестартирайте foobar2000.

Ако всичко е минало както трябва ще намерите приставката изброена във File → Preference → Components, със съответния номер на инсталираната версия.

foo_upnp - настройки

UI - Визуализиране на отделните модули

Приставката има два отделни модула, които могат да бъдат визуализирани в собствен прозорец или като вграден панел в интерфейса на плейъра. Наричат се съответно UPnP Browser и UPnP Controller. Можете да извикате прозорците им от менюто на foobar2000 (View → UPnP Browser и View → UPnP Controller). И двата компонента могат да имат по един прозорец.

Вградените им версии може да добавите в режим 3)layout editing

„Layout editing“ в стандартния потребителски интерфейс е описан подробно на английски тук: Foobar2000:Layout Editing Mode.

Кратко описание:
Активирайте режима за редактиране на изгледа от (View → Layout → Enable layout editig mode). Така щом кликнете с десния бутон върху елемент от потребителския интерфейс ще можете да добавяте нови или премахвате/заменяте вече добавени елементи. Бърз тест - кликнете с десен бутон върху даден елемент и изберете ''Replace UI Element...''. От появилият се списък изберете UPnP Browser (в раздел Utility). Ако не желаете да заменяте съществуващ елемент от вашата конфигурация на foobar2000 можете да добавите първо вертикален или хоризонтален разделител за да осигурите място за UPnP Browser-а.

Готова (вече настроена) DUI конфигурация е налична тук или от първоизточника. Можете да я заредите от File → Preference → Display → Default User Interface → Import Theme. Представлява един семпъл изглед в която цялата функционалност на приставката UPnP е групирана в един таб. Горния десен елемент е UPnP Browser, долния десен е UPnP Controller, а ''Controller Playlist'' е по-долу.

„Layout editing“ в 4)CUI е отчасти сходен и достъпен от View → Layout → Live editing.

Именуване на сървъра

От File → Preferences → Tools → UPnP → Server → Basic Settings - променете ако желаете името на сървъра и Renderer-а. За ръководството (с цел прегледност) ще променим името на сървъра, от стандартното

foobar2000 Media Server (име-на-потребителя) (име–на–компютъра)

на foobar2000 Media Server. Същото ще направим и с Renderer-а - от

foobar2000 Renderer (име–на–потребителя) (име–на–компютъра)

на foobar2000 Renderer.

Свързване с UPnP сървъра

Първо се уверете, че foobar2000 работи. След това, че UPnP/DLNA сървърът е включен - меню Library трябва да съдържа елемент Stop UPnp Media Server. В противен случай ще съдържа Start UPnp Media Server - следователно приставката не е активна. Включете я като кликнете върху Start UPnp Media Server.

Устройствата, които са UPnP/DLNA съвместими ще разпознаят сървъра ви веднага след включване към същата локална мрежа.

Свързване чрез foobar2000

Можете да ползвате песните си от медийната библиотека на друг компютър (без да ги копирате), в същата мрежа или през Internet в друг foobar2000, но трябва да инсталирате и на него приставката UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point, след това ще имате достъп до сървъра посредством UPnP Browser-а.

За да осъществите връзка с компютъра, на който се намират песните ви (сървър) от друг компютър с foobar2000 ползвайте контекстното меню на панела UPnP Browser и изберете ''Add Remote foobar2000 Server...''. Ако всичко стане без грешки след като въведете ''IP or Hostname'', ''Port:'', ''Login:'' и ''Password:'' съдържанието на отдалечения сървър трябва да се появи в панела. Премахването на сървърите става от контекстното меню на възела му. Поради причини свързани със сигурността отдалечените сървъри никога не са постоянни и след рестартиране старите връзки стават невалидни. Можете да избегнете постоянното въвеждане на гореспоменатите данни като сложите отметка срещу ''Reconnect on startup:''.

Този вариант Ви дава контрол над възпроизвеждането, но изисква да инсталирате foobar2000 и foo_upnp на компютъра който ползвате. Можете само да „подслушвате“ възпроизвежаното от домашния Ви компютър като въведете следния адрес (следвайки стойностите от примера по-горе адреса би бил):

http:\\ПОТРЕБИТЕЛ1:ПАРОЛА1@1.2.3.4:6664/content/psc.mp3

в даден аудио плеър. Той ще възпроизведете същото, което възпроизвежда и foobar2000 на вашия компютър. Методът НЕ позволява да контролирате процеса на възпроизвеждане.

От версия 0.99.398 на foo_upnp свърването от интернет е проблемно, поне без ползването на допълнителни инструменти. Решението което аз ползвам е BubbleUPnP Server. За някои може да породи допълнителни проблеми, но може да се окаже чудесен помощник.

Свързване чрез Android

За UPnP клиент и UPnP Renderer в случая ще ползваме UPnPlay за Android. Програмата е безплатна - вероятно си личи по интерфейса, но предлага много функции.

Значително по-добра алтернатива е BubbleUPnP for DLNA/Chromecast - непременно тествайте приложението.

в локалната мрежа

Ако имате Wifi мрежа у дома - включете се към нея. Стартирайте UPnPlay - в появилия се екран трябва да видите елемент с иконата на foobar2000 с име подобно на „foobar2000 Media Server“.

Свързване чрез iPhone

За целта ви трябва програмата PlugPlayer (~$6) - вероятно има и други, дори безплатни, но не са ми известни.

След като я инсталирате и стартирате тя би трябвало автоматично да разпознае UPnP сървъра на foobar2000 в локалната мрежа.

Това е! Наслаждавайте се!

1)
remote Media Servers = отдалечени медийни сървъри
2)
Control Points = контролни точки
3)
layout editing = редактиране на изгледа
4)
CUI = Columns UI, алтернатива на стандартния потребителски интерфейс
fb2k/manuals/upnp-server-client.txt · Последна промяна: 25.04.2018 в 08:25 от neohidra