Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:htpc

HTPC

HTPC (Home Theater PC) или компютър за домашно кино - представлява специализиран компютър за възпроизвеждане на видео, аудио, изображения (от локален източник или Интернет), телевизия и записване на видео, който е свързан с телевизор. Тоест включва някои от елементите на системите за домашно кино и могат да ги заменят. Съществуват готови конфигурации, които са почти безшумни, много малки и с ниска консумация на енергия, но други - предимно сглобените от ентусиасти конфигурации, притежават повече мощ и обикновено имат допълнителни функции. Едно от основните предимство на HTPC, сравнен с останалите алтернативни устройства, е практически неограничения брой формати, които може да възпроизвежда от най-различни източници.

Като обобщение HTPC е портал към Вашите снимки, музика и видео/филми, който в сравнение с някои специализирани устройства като GoogleTV, ROKU, BoxeeBox и др. не ви ограничава в избора на източник на съдържание.

Компонент неизброен до сега е големият екран - обикновено телевизор свързан към компютъра. Всъщност с дистанционното се командва компютъра (инсталирания на него софтуер), а телевизора само визуализира информацията (картината).

Характеристики

Ето няколко от характеристиките на компютрите за домашно кино.

Данни (информация)

Информацията, която възпроизвеждат тези компютри е най-различна - аудио, видео, изображения или телевизия. Различни са и източниците ѝ - медийните файлове (източниците) могат да се съхраняват на същата машина (компютъра) или на отделен компютър (например NAS1) - специализиран за съхранение на информация), на сменяеми носители (дискове флаш памети и др.), да се получават по интернет, телевизионни предавания (от ефирна, сателитна или кабелна телевизия) или от друго устройство в локалната мрежа (например „умен“ телефон).
Обикновено те се срещат в домовете на колекционери. Колекциите могат да стигнат гигантски размери, затова обикновено компютъра за домашно кино е просто „инструмент“ специализиран за възпроизвеждане, докато съхраняването на информацията се поверява на друг компютър или външни дискове, които често работят постоянно, за да бъде достъпна съхранената на тях информация постоянно от различни клиенти/точки.

Изходи

За разлика от обикновените компютри HTPC са предвидени да се свързват с голям екран (телевизор или проектор), а някои могат и да приемат телевизионен сигнал. Предаването на сигнала в повечето случай е по дигитален път чрез някой от следните интерфейси: HDMI, DisplayPort или DVI.

Когато няма специална озвучителна система (когато се ползват високоговорителите на телевизора) за предпочитане е HDMI стандарта защото по един кабел може да се предава едновременно аудио и видео сигнала.

Управление

Компютрите за домашно кино са предвидени са за работа с дистанционно управление, което за разлика от това при телевизорите е много разнообразно както по форма, функционалност, така и по начина на комуникация с компютъра. Можете да имате едно напълно обикновено на външен вид дистанционно, дистанционно с екран и предварително програмирани последователности от действия които да се изпълняват с натискането на един бутон. В ролята на дистанционно може да се изпълнява и от телефон (със специално приложение) или компютър посредством уебинтерфейс за контрол.

Тунери

За приемането на телевизионен/радио сигнал компютрите се нуждаят от тунер карта. Двата основни типа са вътрешни (инсталиращи се в компютъра) и външни тунери.
Към външните има една „подкатегория“, която не е толкова популярна - мрежови тунери. Те приемат телевизионния сигнал, но го предават в локалната мрежа. Това ще рече, че на теория всяко устройство в локалната Ви мрежа, което може да възпроизвежда поточно видео ще има достъп телевизионните канали. Kупувате еднин мрежови тунер за цялата къща и всеки компютър може да се превърне в телевизор.

Шум

Обикновено HTPC стоят в дневната и затова се отделя по-голямо внимание на нивото на шума, който произвеждат при работа. Това е една от причините, поради която компонентите за стандартните компютри не се предпочитат, в противен случай е възможно HTPC да ви дразни. Сравнително новите процесори трудно се натоварват при възпроизвеждане на видео - това е ключовият факт поради който пасивното охлаждане и нискооборотните вентилатори са често срещани елементи в този тип компютри.

Програми

Сърцето на компютрите за домашно кино са програмите оптимизирани за възпроизвеждане на медийни файлове. Обикновено това е една програма, която се визуализира на цял екран и всичко свързано с дейността на компютъра се извършва в нейния прозорец. Съществуват много различни програми за различните операционни системи. Една от тях е Kodi - безплатен медиен център с отворен код, съвместим с много от популярните операционни системи.

1)
NAS - компютър предназначен да съхранява информация и да я предоставя на различни клиенти от мрежата
kodi/htpc.txt · Последна промяна: 18.03.2018 в 17:54 от neohidra