Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:info:dobavki

Добавки

Добавките разширяват наличните функции или добавят нови такива. За удобство на потребителите те са групирани в хранилища. Всяка добавка която инсталирате от хранилище може да се актуализира автоматично, без ваша намеса.

Видове

Добавките различни видове. Следва описание на някои от тях:

 • Information providers (Scrapers) - източници на информация. Тези добавки свалят метаинформация от уебстраници за файловете във вашата библиотека. Чрез тях библиотеката се попълва с сюжети, обложки, информация за изпълнители, музикални албуми, музикални видео клипове, филми и др. от различни източници.
 • Lyrics add-ons - добавки за лирики. За визуализиране, търсене и сваляне на лирики.
 • Programs - програми. По-сложни добавки от скриптовете. Също могат да осигурят достъп до различни услуги, но също так и да предоставят значително по-сложни нови функции - например игра, прост браузър или интеграция с Asterisk (PBX).
 • Services - услуги. Добавки, които стартират заедно с Kodi и работят на заден фон. Обикновено предоставят функционалности на други добавки, които потребителите реално ползват.
 • Skins (themes) - облици (теми). Като много други програми имате възможността да персонализирате на външния вид на Kodi.
 • Subtitle add-ons - добавки за субтитри. Позволяват търсене и сваляне на субтитри, без напускане на Kodi.
 • Weather add-ons - добавки за метеорологична прогноза.
 • Web Interfaces - уебинтерфейс. Този тип добавки позволяват да преглеждате медийната си библиотека, боравите с плейлисти и да контролирате възпроизвеждането (както и Kodi) от разстояние чрез компютър.
 • Application launchers - за стартиране на приложения. Предоставят възможност за стартиране на програми директно от Kodi - например игра или браузър.
 • Repository add-ons - хранилище. Някой добавки просто осигуряват достъп до хранилища създадени и поддържани от трети лица. Бихте желали да инсталирате такава добавка ако ползвате добавка, която не е налична в официалното хранилище - в противен случай дадената добавка няма да бъде актуализирана автоматично.

Разпространение

Kodi разполага с интегрирана платформа за разпространение на добавки. Чрез нея можете да разширявате функционалността на програмата без дори да я напускате и без досадни рестартирания - само с няколко бутона, благодарение на “Диспечера на добавки”. Той Ви дава дава достъп до различни хранилища с добавки, които съдържат постоянно нарастващ брой създадени и поддържани от общността добавки. Диспечерът е достъпен от главното меню → Система → Настройки → Добавки.

Функционалността варира - за достъп до различни услуги (като YouTube, Vbox7, Vimeo и др.), представяне на различни нови функционалности и облици. След инсталирането на Kodi ще имате достъп до официалното хранилище за добавки, но същевременно можете да ползвате и неофициални хранилища създадени от трети лица, съответно и добавките в тях. Единствено трябва да инсталирате добавка, която да ви даде достъп до даденото хранилище. Списък на хранилища можете за намерите тук.

Инсталиране

Съществуват дава начина за инсталиране на добавки:

 • Автоматичен - чрез диспечера на добавки. Веднъж инсталирана по този начин добавка тя ще бъде автоматично актуализиран при наличие на нова версия, без намеса от ваша. Това е едно от предимствата на инсталирането от хранилище чрез диспечера на добавки.
 • Ръчен - ако желаете можете да инсталирате и ръчно:
  • Обикновено добавките са налични за сваляне в архиви (например .zip файл). Вие трябва да свалите архива и да извлечете файловете на добавката в подходящата директория и да рестартирате Kodi. Внимание - подходящата директория зависи от ползваната операционна система. В този случай добавката няма да бъде актуализирана автоматично!
  • Вместо да търсите къде се намира подходящата директория можете да свалите архива на добавката (.zip файл) и след това да стартирането инсталирането ѝ от главното меню → Система → Настройки → Добавки | Инсталиране на добавка от .zip файл. В отворилият се прозорец окажете местоположението на сваления от вас .zip файл и за останалото ще се погрижи Kodi.

Актуализиране

Добавките се актуализират автоматично, от Kodi при стартиране, само когато са инсталирани от хранилище през диспечера на добавки. За ръчно инсталираните добавки потребителят трябва сам да проверява за актуализации и да сваля инсталира новите версии при наличие на такива.

Възможно е при актуализиране на добавка да се окаже, че новата версия съдържа грешка, която води до регресия във функционирането ѝ - да спре да работи или да не работят само дадени функции. За радост на нас - потребителите, разработчиците са се погрижили и са осигурили начин за справяне с този вероятен сценарий.

Ако се сблъскате с подобен проблем можете да се върнете към предходната версия от главното меню → Система → Настройки → Добавки → Моите добавки → Включени добавки → вид–добавки → дадената–добавка → Информация за добавката | Обновяване.

Деинсталиране

Деинсталирането на добавки също става от диспечера на добавки. Ръчното изтриване на добавките не е препоръчително. Деинсталирането на дадена добавка става от главното меню → Система → Настройки → Добавки → Включени добавки → вид–добавки → дадената–добавка | Деинсталирай.

Допълнителна информация

Допълнителни изисквания - Някои добавки се нуждаят от допълнителни файлове/настройки за да функционират – необходимата информация трябва да бъде налична в документация им или в посветената им тема в официалния форум.

Съществува и възможност за деактивиране/изключване на добавки - главно меню → Система → Настройки → Добавки → Включени добавки → вид–добавки → дадената–добавка | Изключи.

Хранилища

Хранилищата са много – биват официални и неофициални.

За да бъде приета една добавка в официалното хранилище (Kodi Add-on repository) тя трябва да отговаря на на доста условия (и да се радва на одобрението на разработчиците на Kodi). Добавките в официалното хранилище би трябвало да са най-безопасни и да създават най-малко проблеми.

Можете да разгледате добавките от официалното хранилище на адрес https://kodi.tv/addons

Няколко добавки бяха извадени от официалното хранили поради различни причини, някои доста съмнителни. Очаква се всички изгнаници с легални добавки да се съберат в едно неофициално хранилище.

Съществуват доста неофициални хранилища които предлагат безброй различни добавки, като голяма част от тях предлагат нелегално безплатен достъп до мултимедийно съдържание. Доста от тях явно не работят добре защото след инсталирането им доста потребители се отбиват във форума на Kodi, да търсят помощ.

BG Add-ons

За радост на българите има и хранилище в което можете да намерите и добавки, с насоченост към България. Можете да инсталирате хранилището, като всяка друга добавка, чрез .zip файл, който можете да свалите от страницата на българското хранилище - http://kodi1.github.io/

kodi/info/dobavki.txt · Последна промяна: 26.03.2018 в 13:57 от neohidra