Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:info:otnosno-kodi

Kodi накратко

Kodi е общо усилие на общност от ентусиасти - създаден е от нея, развива се и ще се развива от нея. Kodi е безплатен медиен център, с отворен код, за различни операционни системи; софтуер за HTPC (компютри за “домашно кино”). Предназначен e за работа с големи екрани, с разстояние между потребителя и екрана от порядъка на метри и основно средство за управление - дистанционно.

Първоначално Kodi (наричан преди XBMC) е създаден като приложение за първото поколение на игровата конзола Xbox. Целта е да възпроизвежда съдържание от мрежата (локална или Интернет) ползвайки много различни протоколи.
През 2010 става официално наличен като нативно приложение за Windows, Linux, MacOS, iOS и Apple TV. През 2012 е представена и дистрибуция наречена Kodibuntu - готова за употреба инсталация на Kodi в Linux дистрибуция базирана на Ubuntu и графичната среда LXDE. Записана на диск може да стартира на почти всеки компютър - получавате на готово един работещ медиен център, подходящ за слаби машини или за бърза демонстрация. През 2015 е преименуван на Kodi.

Количеството на наличното аудио и видео съдържание в Интернет нараства всеки ден и за хората е много по-удобно да ползват телевизора си за достъп, в сравнение с настолния компютър. Затова и много от новите телевизори Ви предоставят необходимите за целта функции, но обикновено сте ограничени до няколко услуги. Комбинацията между HTPC и телевизора ще ви осигури достъп до несравнимо по-голям избор от източници на съдържание, а Kodi е една добра платформа около която можете да устроите мултимедийното си изживяване.

Kodi може да възпроизвежда почти всеки аудио и видео файл, поток (stream) и изображение. Зарежда файлове от диска на компютъра, директно от архиви, от споделени ресурси в домашната ви мрежа, от CD, DVD и BluRay дискове.

Kodi разполага и с библиотека - режим за преглед на колекцията ви от медийни файлове с различни изгледи, които предлагат богата допълнителна информация. Например постери, банери за филмите ви, актьорски състав, сюжет, трейлър и т.н; обложки за аудио албумите ви, биография на изпълнителите, рейтинг и т.н.

Чрез различни добавки можете да гледате през него и телевизия (ефирна, кабелна и сателитна), да наблюдавате през охранителни камери, проверявате прогнозата, слушате музика през различни сайтове или да гледате live потоци от много, много различни сайтове.

Изграден е на модулен принцип (подобно на Miranda NG) от доброволци в свободното им време. Чрез различни модули можете да добавите нови функции. Наличен е и превод на български език.

Интерфейс

За разлика от повечето софтуерни плеъри, които сте ползвали на компютъра си, интерфейсът на Kodi ще ви се стори “огромен”. Той е пригоден е за работа от големи разстояния (за телевизора с голям екран във всекидневната Ви), за разлика от обикновените плеъри, които се визуализират на монитор разположен на около метър от потребителя. От там идват и разликите - Kodi, както и другите аналогични продукти, се управляват от потребител облегнал се на диван, държащ дистанционно, а интерфейса е максимално изчистен - с по-малко, но по-големи елементи.

Като дистанционни могат да се ползват различни устройства. Стандартни IrDA дистанционни, Bluetooth (мини)клавиатури, безжични клавиатури, “умни” телефони и др.

Kore™, Official Remote for Kodi - е официалното приложение за управление на Kodi от устройства работещи под операционната система Android. Чрез него можете да преглеждате библиотеката и да контролирате процеса на възпроизвеждане. Ако не Ви допадне можете да пробвате Yatse, the XBMC / Kodi Remote - неофициално, но многофункционално приложение, което получава редовни и чести актуализации.

Налични са и приложения за iOS, Symbian, Windows Mobile и Windows Phone.

Обща информация

 • Kodi е напълно безплатен и с отворен код.
 • съвместим е с най-разпространените операционни системи - Android, iOS, Linux, OSX и Windows.
 • възпроизвежда повечето от популярните видео и аудио формати, от най-разнообразни източници. Тук може да споменем само едно по-основно ограничение - при възпроизвеждането на криптирани (шифровани) медийни файлове - например от DVD дискове, е много вероятно да се сблъскате с проблеми, а възпроизвеждането криптирани BluRay дискове за момента е невъзможно.
 • не се нуждае от инсталиране или работеща операционни система (можете да спестите някой лев от лицензи) - може да се стартира от флашка или диск.
 • има система за добавки, предоставящи възможност за добавяне на нови функции и разширяване на вече съществуващите.
 • Kodi може да сканира медийните ви файлове и създава библиотека, която попълва с обложки, описания и фен-арт (fanart).
 • може да се инсталира и в режим „portable“.

Информация относно механизма на работа.

За кого е Kodi?

Kodi е подходящ продукт за хора, които имат голяма колекция от медийни файлове и обичат да я преглеждат и гледат/слушат.
Тук май е удобен момент да споменем, че финото настройване може да се окаже малко трудоемко.

Подходяща е и за хора колекциониращи дискове, които не са rip-нали колекцията си. Те въпреки това могат да пресъздадат една фиктивна библиотека и да се възползвате от всички функции на библиотеката в Kodi.
За целта всеки диск трябва да бъде представен от „stub“ файл с разширение .disc. Разширението може да бъде променяно по усмотрение на потребителя посредством файла advancedsettings.xml. Когато се опитате да възпроизведете подобен файл ще бъдете помолен да вкарате диска в четящото устройство.

Персонализиране

Както други програми предоставя възможност потребителите да разработват добавки. Добавките предоставят най-различни функции и увеличават възможностите на Kodi.

Общността

Доста активна, както можете да се убедите от форума. За разлика от много други проекти разработчиците прекарват доста време във форума, където контактуват и помагат на потребителите. Над Kodi до сега са работили повече от 60 разработчика, а преводачите (повече от 100) са превели програмата на около 40 различни езика. Наличен е и превод на български език - за Kodi и малка част от добавките и облиците.
Някои от най-популярните функции на Kodi са дело на ентусиасти, които официално не са част от екипа разработващ Kodi. Разработчиците са се фокусирали върху ядрото - стремят се да го опазят от ненужни функции, които могат да засегнат стабилността му, като допълните и нови функции се представят като нови добавки.

Функции

 • Възпроизвежда почти всеки аудио и видео формат, както и изображения
 • Поддържа плейлисти
 • Слайдшоу
 • Прогноза за времето
 • Аудио визуализации
 • UPnP сървър/клиент
 • AirPlay клиент

Недостатъци

Като цяло работи и то стабилно, но все пак за да попълним секцията ще споменем:

 • като по-съществен недостатък липсата на решение за гледане/записване на телевизия в стандартната дистрибуция. За разлика от други продукти (например Media Portal, MythTV и Windows Media Center) Kodi няма нативно приложение за гледане на телевизия (ефирна, кабелна и сателитна). За целта се налага да ползвате друга програма (като Media Portal, MythTV, Windows Media Center или друга) като сървърната част (осигуряваща реално функционалността), а като клиент ПВР добавка играеща роля на клиент за съответния сървър
 • натоварването на процесора от самия интерфейс (наследство от първата версия, предназначена за игрална конзола), но този проблем е засегнат и минимизиран във версия 11.0 Eden и по-новите

Други

Изходният код на Kodi е отворен и достъпен за всеки, включително и компании желаещи да създават подобни (дори и комерсиални) продукти - а те създават. Части от Kodi са залегнали в продукти със сходна функционалност, някои от които са 9×9 Player, Boxee, Plex, MediaPortal и др.

Тук трябва да споменем и OpenElec - некомерсиален продукт, който ползва кода на Kodi за да създаде една минимална, лека и бърза операционна система изградена около Kodi с една единствена цел - да позволи на всеки разполагащ с компютър да го превърне в мултимедиен център за не повече от 15 минути.

През 2016 много от разработчиците на OpenElec се отделят и създават LibreELEC - алтернатива, базирана на OpenElec, с цел по-бързо развитие на проекта. LibreELEC бързо се превръща във водещата минимална дистрибуция на Kodi.

Официални страници

Ако след всичко прочетено, сте решили да пробвате Kodi, можете да го свалите от тук. Налично е и ръководство за инсталиране.

kodi/info/otnosno-kodi.txt · Последна промяна: 18.03.2018 в 11:24 от neohidra