Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:info:otnosno-kodibuntu

Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

kodi:info:otnosno-kodibuntu [18.03.2018 в 11:14] (текуща)
neohidra създадена след променяне на разделителя
Ред 1: Ред 1:
 +====== Kodibuntu накратко ======
  
 +Kodibuntu е безплатна Linux дистрибуция основана на lubuntu с предварително и настроена версия на Kodi за Linux.
 +
 +Защо Lubuntu? Защото не е толкова претенциозна към ресурсите на компютъра и в повечето случаи консумира по-малко електроенергия от стандартната дистрибуция на Ubuntu.
 +
 +Може да се каже, че Kodibuntu е версия на Kodi пакетирана с “орязана” операционна система. “Орязана” от към приложения и функционалност дистрибуция с инсталиран Kodi. Целта и е една - да осигури лесен и бърз начин за инсталиране,​ ползване и актуализиране на Kodi, като същевременно предоставя и интернет браузър (в случая Chromium).\\
 +Въпреки че няма да имате на разположение разни програми това все пак е дистрибуция на Linux и вие можете да инсталирате и деинсталирате програми по ваше усмотрение. Подробности относно механизма можете научите от примера с инсталиране на leafpad в раздела [[kodi:​info:​otnosno-Kodibuntu#​Операционна система|български език за Kodibuntu]].
 +
 +Можете да стартирате Kodibuntu от “bootable” диск или флашка,​ а ако пожелаете можете да инсталирате за постоянно - на твърд диск или флашка (нужна е такава с обем от поне 8GB). Когато е инсталирана за постоянно на флашка или твърд диск ще може да съхранява променените от Вас настройки,​ както и да се актуализира при наличие на по-нови версии (когато дистрибуцията е стартирана от диск това е невъзможно - променените настройки се помнят до следващото рестартиране).
 +
 +===== Операционната система =====
 +
 +Както вече отбелязахме Kodibuntu е дистрибуция на Linux. Авторите на Kodibuntu са организирали работата на дистрибуцията около два “профила”. Единия е за работа с Kodi и се нарича “Kodi”, а другия за работа с операционната система и е наречен съответно “Kodibuntu”. Те наследяват паролата на потребителя,​ който сте създали при инсталирането на Kodibuntu. Ако само ползвате временно дистрибуцията,​ без да сте я инсталирали стандартното потребителско име е “Kodi”, а парола няма - просто натиснете клавиша ''​Enter''​.
 +
 +При първоначалното включване (а и следващите) стандартно ще бъде зареждан потребителския акаунт за работа с Kodi - той е настроен така, че да стартира автоматично Kodi на целия екран.
 +
 +Ако желаете да излезете (от XBMC) или Ви е необходим достъп до операционната система просто трябва да излезете от Kodi. Linux дистрибуцията е достъпна ползвайте опцията ''​Изход''​((Exit)) от [[kodi:​info:​interfeys|менюто за изключване]]. В прозореца за вписване изберете,​ от падащото меню, “Kodibuntu”,​ а в текстовата кутия ''​Password:''​ въведете зададената от Вас парола в процеса на инсталиране или натиснете клавиша ''​Enter''​ ако не сте инсталирали Kodibuntu.
 +
 +Когато сте инсталирали Kodibuntu, щом веднъж излезете от Kodi при следващото стартиране отново ще бъде заредена графичната среда на Linux дистрибуцията. Ако желаете при стартиране на компютъра да се зарежда директно Kodi ще трябва отново да влезете в акаунта за работа с Kodi. За целта от LXDE менюто долу вляво избирате ''​Logout > Logout''​. В прозореца за вписване изберете,​ от падащото меню, “Kodi”, а в текстовата кутия ''​Password:''​ въведете зададената от Вас парола в процеса на инсталиране или натиснете клавиша ''​Enter''​ ако не сте инсталирали Kodibuntu.
 +Сега трябва да изключите компютъра от интерфейса на Kodi- отворете [[kodi:​info:​interfeys|менюто за изключване]] и изберете опцията ''​Изключване на системата''​((Power off System)). От сега нататък при включване на компютъра ще се зарежда директно Kodi, докато отново не излезете от Kodi.
 +
 +==== Тест драйв ====
 +
 +Можете да изпробвате Kodibuntu без да променяте нищо по компютъра си. Необходимо е компютъра да има четящо устройсво за дискове или вид флаш памет, а Вие трябва да [[kodi:​manuals:​predi-instaliraneto-na-kodibuntu|подгответе инсталационен диск/​флашка]]. Щом компютъра зареди първия екран от Kodibuntu просто изберете ''​Пробвайте Ubuntu''​ (Try Ubuntu).
 +
 +==== Инсталиране ====
 +
 +Kodibuntu може да се инсталира от диск или флаш памет (компютърът трябва да разполага с четящо устройство за дадения вид памет). Изберете един вид носител за данните и [[kodi:​manuals:​predi-instaliraneto-na-kodibuntu|подгответе инсталационен диск/​флашка]]. Щом компютърът зареди първия екран изберете ''​Инсталиране на Ubuntu''​ (Install Ubuntu). Ако Ви е необходима помощ прочетете [[kodi:​manuals:​instalirane-na-kodibuntu|ръководството за инсталиране]].
 +
 +===== Интерфейс на български =====
 +
 +Механизма на избор на език в Kodibuntu е малко хаотичен,​ поне според мен. Инсталаторът,​ операционната система и Kodi, поне за сега, се настройват по отделно.
 +
 +==== Инсталатор ====
 +
 +Стандартно можете да избирате измежду много различни езици. Още първият прозорец ще ви предложи списък с всички налични езици. Локализация е налична за момента само за частите взети от Ubuntu, а специфичните за Kodibuntu низове не са преведени. Повече информация относно процеса на инсталиране ще намерите в [[kodi:​manuals:​instalirane-na-kodibuntu|ръководството за инсталиране]].
 +
 +==== Операционна система ====
 +
 +Непонятно за мен е и отсъствието на локализиран интерфейс след инсталирането на Kodibuntu. Въпреки че е наличен превод на LXDE((LXDE - графична среда за Linux дистрибуции. В действителност,​ когато ползвате дадена дистрибуция с мишка виждате графичната среда)) и то почти пълен превод,​ когато инсталирането приключи графичната среда няма да ползва избрания от вас език (в процеса на инсталиране). Ако въпреки това желаете да ползвате Kodibuntu на български език - можете,​ но ще трябва малко да си поиграете.\\
 +Бележка:​ изложената информация е везета от [[https://​help.ubuntu.com/​community/​Locale|Official Ubuntu Documentation]] и не е мое дело.
 +
 +Като за начало излезте от Kodi - отворете [[kodi:​info:​interfeys|менюто за изключване]] и изберете опцията ''​Изход''​((Exit)). Сега ще трябва да [[kodi:​info:​otnosno-kodibuntu#​Операционната система|се впишете като Kodibuntu]].
 +
 +Следва инсталиране на текстови редактор - ще се наложи да редактирате няколко файла. За целта на ръководството ще ползваме leafpad.\\ ​
 +От ''​LXDE менюто долу вляво изберете System Tools > Synaptic Package Manager''​. Въведете паролата си. В новопоявилия се прозорец натиснете бутона ''​Search'',​ от лентата с бутони. Въведете leafpad и кликнете върху ''​Search''​.\\ ​
 +Щом търсенето приключи кликнете с десен бутон върху намерения елемент „leafpad“ и от менюто изберете ''​Mark for installation''​. Накрая от лентата с бутони натиснете ''​Apply'',​ още веднъж ''​Apply''​ (в новопоявилия се прозорец) и готово - вече имате текстови редактор!
 +
 +Сега нека да сменим езика. Това става с редактирането на файла environment от папка /etc/. Първо стартирайте терминал((терминал - така се нарича прозорецът,​ в който въвеждате команди в различните Linux дистрибуции)). В Kodibuntu стандартния терминал е XTerm. Стартирайте го от ''​LXDE менюто долу вляво > System Tools > XTerm''​. В появилия се прозорец,​ на терминала въведете:​ <​code>​sudo pcmanfm</​code>​
 +натиснете клавиша ''​Enter''​ и въведете избраната от Вас парола (отново натиснете ''​Enter''​) при инсталирането на Kodibuntu. Резултат от командата е отварянето на нов прозорец - на диспечера на файлове,​ в който ще имате root((root – това е един вид аналог на администратора в операционната система Windows)) права. Стигнете до папката /etc/ (натиснете 2 пъти клавиша ''​Backspace''​ - намира се над ''​Enter''​ за да стигнете до основната директория,​ в която се намира и папката /etc/) и отворете файла environment - десен бутон ''​Open With... > Accsessories > Liefpad > OK''​. Променете съдържанието му от:
 +<​code>​PATH="/​usr/​local/​sbin:/​usr/​local/​bin:/​usr/​sbin:/​usr/​bin:/​sbin:/​bin:/​usr/​games"​
 +LC_ALL=en_US.utf8
 +LANG=en_US.utf8</​code>​
 +на:
 +<​code>​PATH="/​usr/​local/​sbin:/​usr/​local/​bin:/​usr/​sbin:/​usr/​bin:/​sbin:/​bin:/​usr/​games"​
 +LC_ALL=bg_BG.utf8
 +LANG=bg_BG.utf8</​code>​
 +
 +За редактирането на следващия файл има “пряк път” - само една команда (въвежда се в терминал):​
 +<​code>​update-locale LANG="​bg_BG.UTF-8"</​code>​
 +
 +А сега същото,​ но малко по-сложно.\\ ​
 +Стартирайте pcmanfm с root права (от терминал). Отидете в папка /​etc/​defaul/​ и отворете файла locale, отново ползвайки leafpad. Съдържанието на файла би трябвало да е следното:​
 +<​code>​LANG="​en_US.UTF-8"</​code>​
 +променете го на:
 +<​code>​LANG="​bg_BG.UTF-8"</​code>​
 +Запишете промените (меню ''​File > Save''​). Вече сте променили настройките - сега трябва да се генерират и самите файлове. Това става със следната команда (пак се въвежда в терминал):​
 +<​code>​sudo locale-gen bg_BG.UTF-8</​code>​
 +Рестартирайте компютъра и се наслаждавайте на българския интерфейс. Сега и Chrome (Chromium - почти същото е) е на български език.
 +Щом настройките за локалния език са сменени всяко приложение което стартирате ще ползва зададения език (ако има наличен превод),​ без вие да избирате език за интерфейса на всяко едно отделно приложение,​ с изключение на Kodi!
 +
 +==== Kodi ====
 +
 +Ако желаете да ползвате Kodi на език различен от стандартния ще трябва да го изберете от настройките. Тоест от ''​SYSTEM > Settings > Appearance > International | Language''​.
kodi/info/otnosno-kodibuntu.txt · Последна промяна: 18.03.2018 в 11:14 от neohidra