Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:manuals:instalirane-na-kodibuntu

Инсталиране на Kodibuntu...

Пояснение: Ще приемем, че инсталирате Kodibuntu на нов твърд диск, тоест не съществува операционна система и нямате данни на него. В останалите случаи процесът е малко по-сложен и ще бъде описан някой друг ден!

Ако смятате да инсталирате Kodibuntu на стар диск, на който имате информация - направете ѝ копие!

...на нов диск/компютър

Обикновено безпроблемното инсталиране на Kodibuntu преминава през следните няколко екрана/стъпки.

Добре дошли

(Wellcome) - Като за начало изберете език и какво точно искате да направите:

 • Пробвайте Ubuntu - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране
 • Пробвайте Ubuntu - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране
 • Инсталиране на Ubuntu - или желаете директно да инсталирате

Ако изберете Пробвайте Ubuntu ще бъде заредена дистрибуцията и ще имате достъп до същинска среда на Kodibuntu. На десктопа ще намерите икона за стартиране на инсталационния процес. Ако желаете можете да стартирате Kodi от LXDE менюто долу вляво Видео и звук → Kodi .

Подготовка за инсталиране на Ubuntu

(Preparing to install Ubuntu) - Ще се направят 3 основни теста, които е желателно да бъдат издържани от машината, на която възнамерявате да инсталирате. За наличие на диск с големина поне 4GB, захранва ли се от мрежата и налична ли е връзка с интернет. За бързото приключване на процеса няма да инсталираме актуализации (но Вие можете да сложите отметка на Изтегляне на обновленията докато тече инсталацията). Кликнете върху Продължаване.

Тип на инсталацията

(Installation type) - Ще изглежда различно в зависимост от състоянието на диска (дисковете или дяловете ако има такива). Когато диска е нов ще имате да избирате измежду две опции:

 • Изчистване на диска и инсталиране на Ubuntu - всички файлове на диска ще бъдат изтрити. Изберете опцията и кликнете върху Продължаване.
 • Нещо друго - ако желаете да създавате дялове изберете тази опция. Един от случаите когато се ползва е при инсталиране на две операционни системи на един твърд диск.

Избор на устройство

(Select drive:) - Тук трябва да изберете в кое устройство (диск или дял) да се инсталира Kodibuntu. Уверете се сте избрали правилното устройство и кликнете върху Инсталиране сега. Ако сбъркате, информацията от избраното устройство ще бъде загубена.

Къде се намирате?

(Where are you?) - Тук трябва да изберете най-близкия до вас град. Ако знаете в кой часовия пояс се намирате просто го посочете. Кликнете върху Продължаване.

Клавиатурна подредба

(Keyboard Layout) - Изберете желаната от вас клавиатурна подредба. В случая ще избера новата фонетична подредба, която е избрана за български държавен стандарт.

Изберете вид подредба и разновидност. Кликнете върху Продължаване.

Кой сте Вие?

(Who are you?) - Тук се въвеждат данните на потребителя, който ще работи с компютъра. Желателно е полетата да се състоят от латински букви и символи. Те могат да са на кирилица, но има вероятност да се сблъскате с програма за която това може да се окаже проблем.

 • Вашето име: - въведеното име ще бъде използвано като обръщение към Вас и вероятно няма никакъв проблем да бъде на латиница.
 • Името на вашия компютър: - за предпочитане на латиница и с малки букви. С това име компютъра ще бъде видим и разпознаван от другите в мрежата. Ако ползвате медийния център и като UPnP сървър тогава това име ще се изобразява в UPnP клиентите.
 • Изберете потребителско име: - това име ще ползвате за да се вписвате в операционната система.
 • Изберете парола: - въведете парола. Въведената тук парола ще бъде присвоена за “профилите” Kodi (за ползване на Kodi) и Kodibuntu (за ползване на операционната система).
 • Повторете вашата паролата: - въведете отново избраната парола.
 • Можете да включите Автоматично влизане в системата - тоест желаете ли системата да стартира до началния екран без ваша намеса (няма да изисква въвеждането на паролата). Тъй като медийния център е у вас и хората които ще имат достъп до него се предполага, че са познати/приятели не би трябвало автоматично вписване в даден акаунт да е проблем.
 • Изискване на парола при влизане: - да се изисква ли парола при опит за вписване? Ако медийния център е публично достъпен, например в бар като модерен jukebox е желателно да ползвате тази опция, за да предотвратите бърникане из операционната система.
 • Криптиране на домашната папка: - както името подсказва ще повиши сигурността - целта да се предотврати неразрешен достъп до файловете в домашната Ви (Home) директория (файлове и папки). Щом се впишете успешно директорията ще бъде декриптирана (временно), само за времетраенето на сесията, докато не се отпишете. До сега не съм ползвал криптиране, а и предполагам че би попречило за възстановяване на данни ако се наложи (който е имал проблеми знае). Кликнете върху Продължаване.

Поздравления!

(Congratulations!) - Инсталацията започва. Изчакайте следващия последен екран.

Инсталацията завърши

(Installation Complete) - Кликнете върху Рестартиране и се насладете на Kodibuntu!

kodi/manuals/instalirane-na-kodibuntu.txt · Последна промяна: 26.03.2018 в 14:28 от neohidra