Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


kodi:manuals:instalirane-na-kodibuntu

Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

kodi:manuals:instalirane-na-kodibuntu [18.03.2018 в 11:21]
neohidra създадена наново след променяне на разделителя
kodi:manuals:instalirane-na-kodibuntu [26.03.2018 в 14:28] (текуща)
neohidra Коригирам подсказките
Ред 12: Ред 12:
  
 //​(Wellcome)//​ - Като за начало изберете език и какво точно искате да направите:​ //​(Wellcome)//​ - Като за начало изберете език и какво точно искате да направите:​
-  * <abbr>Try Ubuntu ​(Пробвайте Ubuntu)</abbr> - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране +  * <tooltip title="​Try Ubuntu">Пробвайте Ubuntu</tooltip> - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране 
-  * <abbr>Try Ubuntu ​(Пробвайте Ubuntu)</abbr> - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране +  * <tooltip title="​Try Ubuntu">Пробвайте Ubuntu</tooltip> - да изпробвате Kodibuntu, без инсталиране 
-  * <abbr>Install Ubuntu ​(Инсталиране на Ubuntu)</abbr> - или желаете директно да инсталирате +  * <tooltip title="​Install Ubuntu">Инсталиране на Ubuntu</tooltip> - или желаете директно да инсталирате 
-Ако изберете ''<​abbr>Try Ubuntu ​(Пробвайте Ubuntu)</abbr>''​ ще бъде заредена дистрибуцията и ще имате достъп до същинска среда на Kodibuntu. На десктопа ще намерите икона за стартиране на инсталационния процес. Ако желаете можете да стартирате Kodi от LXDE менюто долу вляво ''<​abbr>Sound & Video → Kodi (Видео и звук → Kodi)</abbr>''​.+Ако изберете ''<​tooltip title="​Try Ubuntu">Пробвайте Ubuntu</tooltip>''​ ще бъде заредена дистрибуцията и ще имате достъп до същинска среда на Kodibuntu. На десктопа ще намерите икона за стартиране на инсталационния процес. Ако желаете можете да стартирате Kodi от LXDE менюто долу вляво ''<​tooltip title="​Sound &amp; Video → Kodi">Видео и звук → Kodi</tooltip>''​ .
  
 ==== Подготовка за инсталиране на Ubuntu ==== ==== Подготовка за инсталиране на Ubuntu ====
  
-//​(Preparing to install Ubuntu)// - Ще се направят 3 основни теста, които е желателно да бъдат издържани от машината,​ на която възнамерявате да инсталирате. За наличие на диск с големина поне 4GB, захранва ли се от мрежата и налична ли е връзка с интернет. За бързото приключване на процеса няма да инсталираме актуализации (но Вие можете да сложите отметка на ''<​abbr>Download updates while installing ​(Изтегляне на обновленията докато тече инсталацията)</abbr>''​). Кликнете върху ''<​abbr>Continue ​(Продължаване)</abbr>''​.+//​(Preparing to install Ubuntu)// - Ще се направят 3 основни теста, които е желателно да бъдат издържани от машината,​ на която възнамерявате да инсталирате. За наличие на диск с големина поне 4GB, захранва ли се от мрежата и налична ли е връзка с интернет. За бързото приключване на процеса няма да инсталираме актуализации (но Вие можете да сложите отметка на ''<​tooltip title="​Download updates while installing">Изтегляне на обновленията докато тече инсталацията</​tooltip>''​). Кликнете върху ''<​tooltip title="​Continue">Продължаване</​tooltip>''​.
  
 ==== Тип на инсталацията ==== ==== Тип на инсталацията ====
  
 //​(Installation type)// - Ще изглежда различно в зависимост от състоянието на диска (дисковете или дяловете ако има такива). Когато диска е нов ще имате да избирате измежду две опции: //​(Installation type)// - Ще изглежда различно в зависимост от състоянието на диска (дисковете или дяловете ако има такива). Когато диска е нов ще имате да избирате измежду две опции:
-  * **<abbr>Erase disk and install Ubuntu ​(Изчистване на диска и инсталиране на Ubuntu)</abbr>** - всички файлове на диска ще бъдат изтрити. Изберете опцията и кликнете върху ''<​abbr>Continue ​(Продължаване)</abbr>''​. +  * **<tooltip title="​Erase disk and install Ubuntu">Изчистване на диска и инсталиране на Ubuntu</tooltip>** - всички файлове на диска ще бъдат изтрити. Изберете опцията и кликнете върху ''<​tooltip title="​Continue">Продължаване</​tooltip>''​. 
-  * **<abbr>Something else (Нещо друго)</abbr>** - ако желаете да създавате дялове изберете тази опция. Един от случаите когато се ползва е при инсталиране на две операционни системи на един твърд диск.+  * **<tooltip title="​Something else">Нещо друго</​tooltip>** - ако желаете да създавате дялове изберете тази опция. Един от случаите когато се ползва е при инсталиране на две операционни системи на един твърд диск.
  
 ==== Избор на устройство ==== ==== Избор на устройство ====
  
-//(Select drive:)// - Тук трябва да изберете в кое устройство (диск или дял) да се инсталира Kodibuntu. Уверете се сте избрали правилното устройство и кликнете върху ''<​abbr>Install Now (Инсталиране сега)</abbr>''​. Ако сбъркате,​ информацията от избраното устройство ще бъде загубена.+//(Select drive:)// - Тук трябва да изберете в кое устройство (диск или дял) да се инсталира Kodibuntu. Уверете се сте избрали правилното устройство и кликнете върху ''<​tooltip title="​Install Now">Инсталиране сега</​tooltip>''​. Ако сбъркате,​ информацията от избраното устройство ще бъде загубена.
  
 ==== Къде се намирате?​ ==== ==== Къде се намирате?​ ====
  
-//(Where are you?)// - Тук трябва да изберете най-близкия до вас град. Ако знаете в кой часовия пояс се намирате просто го посочете. Кликнете върху ''<​abbr>Continue ​(Продължаване)</abbr>''​.+//(Where are you?)// - Тук трябва да изберете най-близкия до вас град. Ако знаете в кой часовия пояс се намирате просто го посочете. Кликнете върху ''<​tooltip title="​Continue">Продължаване</​tooltip>''​.
  
 ==== Клавиатурна подредба ==== ==== Клавиатурна подредба ====
Ред 39: Ред 39:
 //(Keyboard Layout)// - Изберете желаната от вас клавиатурна подредба. В случая ще избера новата фонетична подредба,​ която е избрана за български държавен стандарт. //(Keyboard Layout)// - Изберете желаната от вас клавиатурна подредба. В случая ще избера новата фонетична подредба,​ която е избрана за български държавен стандарт.
  
-Изберете вид подредба и разновидност. Кликнете върху ''<​abbr>Continue ​(Продължаване)</abbr>''​. ​+Изберете вид подредба и разновидност. Кликнете върху ''<​tooltip title="​Continue">Продължаване</​tooltip>''​. ​
  
 ==== Кой сте Вие? ==== ==== Кой сте Вие? ====
Ред 45: Ред 45:
 //(Who are you?)// - Тук се въвеждат данните на потребителя,​ който ще работи с компютъра. Желателно е полетата да се състоят от латински букви и символи. Те могат да са на кирилица,​ но има вероятност да се сблъскате с програма за която това може да се окаже проблем. //(Who are you?)// - Тук се въвеждат данните на потребителя,​ който ще работи с компютъра. Желателно е полетата да се състоят от латински букви и символи. Те могат да са на кирилица,​ но има вероятност да се сблъскате с програма за която това може да се окаже проблем.
  
-  * **<abbr>Your name (Вашето име:)</abbr>** - въведеното име ще бъде използвано като обръщение към Вас и вероятно няма никакъв проблем да бъде на латиница. +  * **<tooltip title="​Your name">Вашето име:</​tooltip>** - въведеното име ще бъде използвано като обръщение към Вас и вероятно няма никакъв проблем да бъде на латиница. 
-  * **<abbr>Your computer’s name (Името на вашия компютър:​)</abbr>** - за предпочитане на латиница и с малки букви. С това име компютъра ще бъде видим и разпознаван от другите в мрежата. Ако ползвате медийния център и като UPnP сървър тогава това име ще се изобразява в UPnP клиентите. +  * **<tooltip title="​Your computer’s name">Името на вашия компютър:</​tooltip>** - за предпочитане на латиница и с малки букви. С това име компютъра ще бъде видим и разпознаван от другите в мрежата. Ако ползвате медийния център и като UPnP сървър тогава това име ще се изобразява в UPnP клиентите. 
-  * **<abbr>Pick a username ​(Изберете потребителско име:)</abbr>** - това име ще ползвате за да се вписвате в операционната система. +  * **<tooltip title="​Pick a username">Изберете потребителско име:</​tooltip>** - това име ще ползвате за да се вписвате в операционната система. 
-  * **<abbr>Choose a password ​(Изберете парола:​)</abbr>** - въведете парола. Въведената тук парола ще бъде присвоена за “профилите” Kodi (за ползване на Kodi) и Kodibuntu (за ползване на операционната система). +  * **<tooltip title="​Choose a password">Изберете парола:</​tooltip>** - въведете парола. Въведената тук парола ще бъде присвоена за “профилите” Kodi (за ползване на Kodi) и Kodibuntu (за ползване на операционната система). 
-  * **<abbr>Confirm your password ​(Повторете вашата паролата:​)</abbr>** - въведете отново избраната парола. +  * **<tooltip title="​Confirm your password">Повторете вашата паролата:</​tooltip>** - въведете отново избраната парола. 
-  * Можете да включите **<abbr>Log in automatically ​(Автоматично влизане в системата)</abbr>** - тоест желаете ли системата да стартира до началния екран без ваша намеса (няма да изисква въвеждането на паролата). Тъй като медийния център е у вас и хората които ще имат достъп до него се предполага,​ че са познати/​приятели не би трябвало автоматично вписване в даден акаунт да е проблем. +  * Можете да включите **<tooltip title="​Log in automatically">Автоматично влизане в системата</​tooltip>** - тоест желаете ли системата да стартира до началния екран без ваша намеса (няма да изисква въвеждането на паролата). Тъй като медийния център е у вас и хората които ще имат достъп до него се предполага,​ че са познати/​приятели не би трябвало автоматично вписване в даден акаунт да е проблем. 
-  * **<abbr>Require my password to log in (Изискване на парола при влизане:​)</abbr>** - да се изисква ли парола при опит за вписване?​ Ако медийния център е публично достъпен,​ например в бар като модерен jukebox е желателно да ползвате тази опция, за да предотвратите бърникане из операционната система. +  * **<tooltip title="​Require my password to log in">Изискване на парола при влизане:</​tooltip>** - да се изисква ли парола при опит за вписване?​ Ако медийния център е публично достъпен,​ например в бар като модерен jukebox е желателно да ползвате тази опция, за да предотвратите бърникане из операционната система. 
-  * **<abbr>Encrypt my home folder ​(Криптиране на домашната папка:)</abbr>** - както името подсказва ще повиши сигурността - целта да се предотврати неразрешен достъп до файловете в домашната Ви (Home) директория (файлове и папки). Щом се впишете успешно директорията ще бъде декриптирана (временно),​ само за времетраенето на сесията,​ докато не се отпишете. До сега не съм ползвал криптиране,​ а и предполагам че би попречило за възстановяване на данни ако се наложи (който е имал проблеми знае). Кликнете върху ''<​abbr>Continue (Продължаване)</abbr>''​.+  * **<tooltip title="​Encrypt my home folder">Криптиране на домашната папка:</​tooltip>** - както името подсказва ще повиши сигурността - целта да се предотврати неразрешен достъп до файловете в домашната Ви (Home) директория (файлове и папки). Щом се впишете успешно директорията ще бъде декриптирана (временно),​ само за времетраенето на сесията,​ докато не се отпишете. До сега не съм ползвал криптиране,​ а и предполагам че би попречило за възстановяване на данни ако се наложи (който е имал проблеми знае). Кликнете върху ''<​tooltip title="​Continue ">​Продължаване</​tooltip>''​.
  
 ==== Поздравления! ==== ==== Поздравления! ====
Ред 60: Ред 60:
 ==== Инсталацията завърши ==== ==== Инсталацията завърши ====
  
-//​(Installation Complete)// - Кликнете върху ''<​abbr>Restart Now (Рестартиране)</abbr>''​ и се насладете на Kodibuntu!+//​(Installation Complete)// - Кликнете върху ''<​tooltip title="​Restart Now">Рестартиране</​tooltip>''​ и се насладете на Kodibuntu!
kodi/manuals/instalirane-na-kodibuntu.txt · Последна промяна: 26.03.2018 в 14:28 от neohidra