Инструменти за потребители

Инструменти за сайта


mim:info:otnosno-miranda

Mirada NG накратко

Miranda NG е безплатна програма с отворен код за обмяна на съобщения в реално време за Windows, която поддържа различни мрежи (ICQ, MSN, Jabber, IRC, Yahoo!, AIM, Gadu-Gadu и други). Сама по себе си представлява бърза и стабилна програма, която работи незабележимо откъм ресурси, може да бъде стартирана и от флаш памет. За момента са налични повече от 400 приставки, с различна функция. Програмата е изключително гъвкава и може да бъде настроена да работи точно по-начинът, който вие желаете.

Мотото „По-малко, по-бързо, по-лесно“ важи с пълна сила за новоинсталирано копие на програмата. В този и вид ще ви бъдат необходими няколко минути за я разучите, но в нея е заложена идеята за персонализиране. Именно поради това, за да разберете на какво е способна, тази иначе малка и скромна програма, ще са ви необходими няколко часа - за запознаване с наличните приставки.

Обща информация

 • Miranda NG е напълно безплатна програма.
 • Miranda NG се разработва от екип, които работи през свободното си време - затова и някои желания остават неизпълнени. Приставките за програмата са разработени също от хора, отделящи от свободното си време.
 • Miranda NG е по-малка, по-бърза и използва по-малко ресурси в сравнение с най-използваните клиенти за обмяна на съобщения.
 • Miranda NG има практически неограничени възможности за персонализиране.
 • Miranda NG има система от приставки предоставящи възможност за добавяне на нови функции. Много от тях предлагат са нехарактерни за подобен тип програми, но добро допълнение!
 • Miranda NG е портативна, което позволява лесното и преместване от компютър на компютър, без загуба на данни и настройки.
 • Miranda NG има две версии - стабилна и тестова.
  • стабилната версия представлява самата програма - стабилна, надеждна и бърза - обновленията представляват предимно подобрения на вече съществуващите функционалности.
  • тестовите версии не са препоръчителни за всекидневно ползване. Предназначени са за тестване на промените, който ще бъдат представени в следващата стабилна версия. Съдържат и няколко приставки, които са много популярни, и затова биват обслужвани, макар и да не са част от програмата официално.

Информация относно механизма на работа.

За кого е Miranda?

- За всеки!

Miranda е за тези, които желаят просто да пишат съобщения, без това да се отрази на производителността на компютъра (за собствениците на стари конфигурации програмата е перфектна).

Miranda е програма, с която се борави лесно (изискват се само минимални компютърни умени) - затова е подходяща дори и за мързеливите, но опитат ли се такива хора да опознаят програмата - тя ще се превърне най-вероятно в най-лошия софтуер, който са използвали някога. Ако сте от тях, бих ви препоръчал да използвате готов пакет - налични са сайтове като miranda-planet.com, които ще ви улеснят, ако ли не, отделете няколко часа за разузнаване.

Персонализиране

Miranda както други програми предоставя възможност потребителите да разработват приставки. Приставките (особено старите) на практика са тези, които създават у някой потребители негативно впечатление. Общността ползваща Miranda е създала огромно разнообразие от приставки (от разширяващи съществуващите възможности до такива превръщащи я в HTTP сървър). Именно приставките правят програмата неподходяща за всеки. Често срещан проблем е откриването на необходимата версия - някои приставки са несъвместими с актуалната версия на Miranda, други изискват много настройки (съответно и време), а в опциите на трети могат да се изгубят дори и хора ползващи програмата години наред.
Можете да видите многото различни лица на Miranda в галерията на Miranda VI.

Общността

Както създателите на самата програма, така и хората пишещи приставки за нея го правят безплатно и в свободното си време, затова е възможно (а съществуват не и един или два примера) да бъде прекратено развитието на дадена приставка и след известно време тя става несъвместима с текущата версия на Miranda. Но отвореният код позволява развитието и да се поеме от хора с възможност да го направят, затова за най-популярните приставки обикновено след известно време се намира нов разработчик.

Поддържани мрежи

Miranda поддържа много мрежи, някои се обслужват от екипът развиващ програмата (те са и част от програмата), а други са написани и се поддържат от доброволци от общността.

Протоколи от ядрото

 • AIM (AOL Instant Messenger)
 • Gadu-Gadu
 • ICQ (I Seek You)
 • IRC (Internet Relay Chat)
 • Jabber (XMPP)
 • MSN (The Microsoft Network)
 • Yahoo!

Протоколите разработени от доброволци

* Всички налични протоколи могат да бъдат намерени тук.

Официални страници

Ако след всичко прочетено, сте решили да пробвате Miranda NG, можете да я свалите от тук. Налично е и ръководство за инсталиране.

mim/info/otnosno-miranda.txt · Последна промяна: 18.03.2018 в 11:47 от neohidra